Mitä ovat keholliset menetelmät vuosikoulutuksessa?

Natural bodymind working on menetelmä kehollisiin tunnetaitoihin, keho-mieli yhteyden vahvistamiseen ja keholliseen vireystilan säätelyyn.



Mitä on Natural bodymind working?

Natural bodymind working on menetelmä kehollisiin tunnetaitoihin, keho-mieli yhteyden vahvistamiseen, keholliseen vireystilan säätelyyn sekä tukahdutettujen tunteiden lempeään vapauttamiseen. Ohjaus tapahtuu turvallisessa vuorovaikutuksessa ohjaajan kanssa - asiakas pääsee tutkimaan kehollisuuden avulla omien tunteiden, ajatuksien tai kehotuntemuksien vaikutuksia itseensä ja mahdollisesti myös vapauttamaan tukahdutettuja tunteita.

Menetelmän tarkoituksena on kehittää kykyjä säädellä omaa vireystilaa sekä tunteita kehollisesti, vahvistaa keho-mieli yhteyttä sekä oppia kohtaamaan omia tunteita kehollisesti. Näillä taidoilla on vaikutusta jaksamiseen sekä emotionaalisen kuorman purkamiseen.

Tunteet tuntuvat kehossa esimerkiksi puristuksena rintakehällä, kiristyksenä leukapielissä tai kroonisena kipuna selässä. Keho kertoo meille asioita, joita emme muuten ehkä huomaisi. Tukahdutetut tunteet jäävät kehoon jännitystiloina ja kipuina ja tie näiden tunteiden vapauttamiseen käy kehon kautta. Kun ihmisen resilienssi, turvan tila ja kyky tuntea voimakkaampia kehollisia tuntemuksia ja tunteita kasvaa, voidaan vapauttaa kehosta enemmän tätä kesken jäänyttä tunne-energiaa. Menetelmässä on monia erilaisia tapoja oman kehollisuuden kanssa työskentelyyn ja tärkeää on myös saada korjaavia kokemuksia turvallisesta vuorovaikutuksesta.

Asiakkaat hakevat apua Natural bodymind working - menetelmästä monenlaisiin haasteisiin, kuten haasteellisiin vuorovaikutustilanteisiin, uupumukseen, stressitilaan, matalaan mielialaan tai fyysisiin haasteisiin, kuten kipuihin tai kehon jännitystiloihin.

Ihmiset ovat kertoneet menetelmän auttaneet unettomuuteen, erilaisiin kipuihin, yleisen mielialan kohentumiseen, vuorovaikutustilanteiden eheytymiseen, energisyyden lisääntymiseen sekä kehon jännittyneisyyden keventymiseen.

Tästä voit lukea lisätietoa koulutuksen muutamista eri menetelmistä:


Tärinä

Tärinä on kehon luontainen, palauttava, neurogeeninen tapa, joka rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressikokemusten jännittämiä lihaksia.

Stressi voi parhaimmillaan olla kuormittavassa tilanteessa syntyvä luonnollinen, lyhytaikainen reaktio, joka antaa tarvittavan lisätehon toiminnalle. Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun stressireaktio pitkittyy eikä elimistö pääse palautumaan normaalitilaan.

Tärinän vaikutukset:

● laskee vireystilaa, jos keho meinaa mennä ylivireyden puolelle

● poistaa kehosta ylimääräistä tunne-energiaa

● vapauttaa syviin lihaksiin jääneitä (kroonisia) jännityksiä

● kertoo aivoille, että uhka on ohi => keho ja hälytysjärjestelmä voi rentoutua

● aktivoi parasympaattista (ventraalivagaalista) hermostoa

● purkaa elimistön ylivireyden tai jähmeyden

● tasapainottaa kehon faskiajärjestelmää

● tasapainottaa autonomista hermostoa

● auttaa elimistöä kohti homeostaasia

Tärinä vaikuttaa niin aivojen primitiivisiin kuin kehittyneisiin osiin. Aivorungon reaktio saa aikaan tärinän, mutta harjoituksen aikana on tarkoitus säilyttää yhteys kaikkiin aivojen osiin. Jos harjoitus nostaa tai laskee vireystilaa liikaa ja aivokuori ”ihmisaivot” meinaavat pudota pelistä pois, pidetään tauko tai lopetetaan harjoittelu siltä kerralta kokonaan. Jotta tärinäkokemus pääsee jäsentymään kehossa ja mielessä, tulee ajattelun pysyä mukana.

Ilman itsesäätelyä harjoittelu voi olla jopa haitallista, mikäli syväjännitykset purkautuvat hallitsemattomasti. Itsesäätelyn tavoitteena on opettaa kehoa pikkuhiljaa toimimaan sietoikkunassa sekä palaamaan sietoikkunaan mahdollisimman nopeasti stressaavien tilanteiden jälkeen. Näin sietoikkunan alue laajenee, stressinsietokykymme paranee, emmekä enää stressaannu samoista asioista kuin aiemmin.

Tärinä on yksi menetelmä Natural bodymind working- vuosikoulutuksessa ja sitä meille kouluttaa Miia Setälä.

Taideterapeuttiset menetelmät

Taideterapeuttinen kehomieliohjaus on menetelmä, joka yhdistää kehon, mielen ja käsiteltävän aiheen luovan kuvittamisen. Työskentely voi sisältää esim. mielikuvaohjausta, jonka lopputulemana maalataan tai muovataan massasta. Tuotosta voidaan tutkia myös kehon ja sen järjestäytymisen kautta. Esimerkiksi mitä kuva tai tuotos herättää kehossa ja miten kuva muuttuu, kun keho hellittää hengittämisen tai uudelleen järjestäytymisen kautta. Kuva voi olla yksittäinen kuva tai sarja erilaisia kuvia, ja kuvalle voidaan esittää myös ratkaisukeskeisiä kysymyksiä: Mikä kuvassa on tärkeintä? Miten kuva jatkuisi, jos tilanne etenisi haluttuun suuntaan. Mitä vahvuuksiasi kuvassa näkyy jo? Kuvasta voidaan tutkia kehotuntemusten lisäksi sen herättämiä ajatuksia ja toimintayllykkeitä.

Taideterapeuttisiin menetelmiin ryhtyessämme avaamme aina ensin kehoyhteyttä ohjatusti ja tunnustellen olotilaa. Taiteiluun on helpompi hypätä, kun tunneyhteys ja läsnäolo tähän hetkeen on haettu. Myös kuvien kautta keholliset viestit ovat usein helpommin saatavilla kuvien auttaessa myös sanojen löytymistä.

Oivalluksia voi tulla vaikka viivan paksuudesta tai värien käytöstä. Vain sinä annat kuvallesi merkityksen. Itsetehtyihin kuviin välineeksi sopivat hyvin esim. vesivärit, vahakynät tai vaikka muovailuvaha. Itse maalattuja tai piirrettyjä kuvia tehdessä sinun ei tarvitse olla taitava piirtäjä. Tuotosta ei arvioida taiteen tai onnistumisen näkökulmasta.

Natural bodymind working - vuosikoulutuksessa Taideterapeuttista kehomieliohjausta ja korttimenetelmiä kouluttaa rautainen ammattilainen Annika Kreutzer.

Hengitys

Hengityksen syventyminen vaikuttaa monella tavalla positiivisesti ihmisen hyvinvointiin. Luonnollisessa ja tasapainoisessa hengityksessä pallea laajenee vapaasti vatsan suuntaan ja hieroo sisäelimiä. Kun hengitys muuttuu aidosti syvemmäksi myös tunteet pääsevät virtaamaan vapaasti ja spontaanisti. Tähän ei auta uusien hengitystekniikoiden opettelu, vaan jännityksien purkaminen kehosta luonnollisen hengityksen tieltä. 

Pinnallinen hengitystapa saa apuhengityslihakset ylikuormittumaan ja kaasujen vaihto keuhkoissa heikkenee. Hengitystavasta johtuen elimistö on kroonisessa stressitilassa, jolloin esimerkiksi niskat- ja hartiat väsyvät ja menevät jumiin.

Erilaiset elämänkokemukset voivat alkaa kaventaa tapaa hengittää. Kun lähdetään hengittämään syvästi, esiin voi nousta tiedostamattomana olleita asioita kehomuistista, kuten muistoja ja monenlaisia tukahdutettuja tunteita. Hengityksen avulla voidaan tunteita säädellä ja kohdata, mutta myös purkaa jännityksiä ja tukahdutettuja tunteita kehosta.

Vuosikoulutuksesta voit lukea lisää täältä. 

Kategoriat: : kehomieli, kokemuksia koulutuksesta, tunteet