Mitä on kehon ja mielen yhteys ja miten sitä voi vahvistaa?

Keho kertoo meille jatkuvasti tärkeää viestiä, kunhan pysähdymme kuulemaan sitä.

Mitä on kehon ja mielen yhteys?

Keho kertoo meille jatkuvasti tärkeää viestiä, kunhan pysähdymme kuulemaan sitä. Kehon kuuntelua voi havainnoida esimerkiksi tunteiden, tuntemusten, liikkeiden, liikeimpulssien avulla. Näistä pienistä kehollisista vihjeistä ja niihin liittyvistä tunteista sekä ajatuksista on mahdollista tulla tietoiseksi pysähtymällä kuuntelemaan kehon tuntemuksia. Tunteet asuvat kehossa ja kehon avulla voit myös säädellä omia tunteita. Ajattelumme vaikuttaa kehoon ja kehon tuntemukset ajatteluun.

Suuremmaksi osaksi me ihmiset olemme oppineet elämään älyllisellä, mielen tasolla, kuin laskeutuisimme omaan kehoon aistimaan näitä tuntemuksia. Joskus traumaattiset kokemukset tai se, että ei ole saanut tuntea lapsena kaikkia tunteita, on voinut katkaista keho-mieli-yhteyden. Kun yhteys on katki, on vaikeaa kuulla oman kehon tuntemuksia.


Keho-mielen- yhteyttä voi myös harjoittaa ja vahvistaa sen yhteyttä. Tämä vaatii totuttelua ja toistoa erilaisten harjoituksien avulla. Nämä harjoitukset voivat olla esimerkiksi mindfulness- ja meditaatioharjoituksia, jossa kehon tietoisuus on mukana, joogaa, asahia tai kehollisia tunnetaitoja ja pysähtymistä kehon äärelle säännöllisesti.

Keho säilöö paljon tietoa eletystä elämästä esimerkiksi stressiä, traumoja, tunteita, muistoja, eivätkä välttämättä ole sanallisesti tavoitettavissa. Tie näiden tuntemusten luo käy kehomme kautta. Keho kertoo viestiään esimerkiksi kivulla, lihasten jännityksellä, painon tunteella rinnalla, hengityksellä tai sydämen sykkeellä. Ahdistuksen tunne rinnassa voi ollakin tukahdutettu suru, joka ei ole vielä löytänyt pääsyä näkyville. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että tunteet voisi tulla koetuksi ja kuulluksi, eikä ala tukkimaan kehoa ja vaikuttamaan näin hyvinvointiimme. Kehon viestien kuuleminen on todella tärkeää oman mielen hyvinvoinnin vuoksi. Kehomme olotila vaikuttaa mielen olotilaan. <3

Jos haluat tutkia lisää kehosi ja mielesi yhteyttä, olet lämpimästi tervetullut Natural relax- hyvinvointiyhteisöön, jossa harjoituksien avulla vahvistamme tätä yhteyttä. Lue lisää täältä.


Jos haluat ammatillisessa mielessä kouluttautua keholliseen tunnetyöskentelyyn, jossa tutustut myös keho-mieli-yhteyteen ja sen vahvistamiseen, niin lue lisää koulutuksistamme täältä. 

<3: Essi

Kategoriat: : kehomieli